ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10128f10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Zarys technologii produktów zwierzęcych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student zna skład chemiczny surowców pochodzenia zwierzęcego: mleka, mięsa i jaj i umie go oznaczyć; wie jakimi metodami można utrwalić te surowce, zna główne procesy technologiczne ich przetwarzania

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę jak można wykorzystać surowce pochodzenia zwierzęcego i ich składniki w biotechnologii oraz znajomość podstawowych procesów technologicznych podczas ich przetwarzania.

Wymagania wstępne: Biochemia, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Budowa, właściwości fizykochemiczne i odżywcze podstawowych surowców zwierzęcych: mięsa, mleka i jaj. Ocena ich jakości. Metody ich utrwalania.Wydzielanie najważniejszych składników z tych surowców oraz z produktów ubocznych, powstających podczas ich przetwarzania. Technologia produkcji podstawowych przetworów mleczarskich, mięsnych i jajczarskich.

Literatura: 1. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka, Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław 2000; 3. Processing of poultry, Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing 1989; 4. Meat and meat products. Technology, chemistry and microbiology, Varnam A., H., Sutberland J. P., Ed. Chapman and Hall, London 1995.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: