ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10058o17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Podstawy agroenergetyki II
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. inż. Józef Szlachta
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student posiada wiedzę teoretyczną z zakresu procesów glebotwórczych i praktyczne umiejętności umożliwiające planowanie i wykonywanie zabiegów uprawowych w poszczególnych grupach roślin energetycznych w zależności od warunków glebowych i klimatycznych. Poznaje związki między wykonywaniem poszczególnych zabiegów uprawowych a właściwościami gleby oraz nabywa umiejętność ich kształtowania w zależności od potrzeb rośliny uprawnej. Zbiera wiadomości dotyczące zasad właściwej uprawy roślin energetycznych. Umiejętności Student nabywa umiejętność opracowywania kart technologicznych dla poszczególnych gatunków roślin energetycznych. Rozróżnia rośliny w różnych fazach rozwojowych umie zaplanować właściwą technologię uprawy roli, siewu, pielęgnowania i zbioru tych roślin do panujących warunków siedliskowych. Posiada zdolność poprawnego konstruowania zabiegów agrotechnicznych ze szczególnym uwzględnieniem aspektów technicznych i energetycznych .

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie zjawisk zachodzących między czynnikami siedliska a rośliną uprawną. Organizuje i prowadzi badania w zespole. Rozumie potrzebę dokształcania konieczność i samodoskonalenia. Ocenia i wyjaśnia oddziaływanie różnej uprawy i następstwa roślin zarówno na ilość jak i na jakość plonu. Przestrzega zasady higieny i bezpieczeństwa w trakcie wykonywania zabiegów uprawowych. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.

Wymagania wstępne: botanika, chemia oraz wybrane elementy a przedmiotów z zakresu ochrony środowiska

Treści kształcenia: Zakres przedmiotu obejmuje zagadnienia dotyczące zasobów biomasy, jej pozyskiwania i energetycznego wykorzystania. Biomasa, podział, charakterystyka. Metody energetycznego wykorzystania słomy, drewna. Technologie zagęszczania biomasy. Pelety, brykiety- produkcja i wykorzystanie. Metody spalanie i współspalania pyrolizy i zgazowania biomasy,. Biopaliwa ciekłe - pozyskiwanie bioetanolu i estrów oleju rzepakowego. Fermentacja beztlenowa jako biotechnologia. Biogaz, produkcja, wykorzystanie. Substraty do pozyskiwania biogazu. Charakterystyka i parametry charakterystyczne procesu beztlenowego. Biogaz komunalny i przemysłowy.

Literatura: Szlachta j., Dyjakon A., Luberański A. Energia z biomasy. 2013 Klimiuk E. Pawłowska M., Pokój T. 2012.Biopaliwa. Technologie dla zrównoważonego rozwoju. Podkówka W. i in. 2012. Biogaz rolniczy-odnawialne źródło energii. Teoria, praktyczne zastosowania. PWRiL. Warszawa. Lewandowski W.M. 2001. Proekologiczne źródła energii odnawialnej. WTN. Warszawa, Jędrczak A. 2008. Biologiczne przetwarzanie odpadów- Wydawnictwo PWN, Warszawa, Czysta Energia – miesięcznik, Agroekologia – miesięcznik. Biomasa – miesięcznik.

Metody oceny: ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 %

Uwagi: