Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10131f10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Przeciwutleniacze w żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna Sokół-ŁętowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu ma wiedzę na temat znaczenia reakcji wolnorodnikowych w żywności, oraz występowania, otrzymywania i zasad stosowania przeciwutleniaczy naturalnych i syntetycznych do żywności.
Kompetencje:
Student potrafi zastosować odpowiednie metody zapobiegania utlenianiu żywności, umie ocenić stopień utlenienia produktów. Potrafi dobrać rodzaje i dawki przeciwutleniaczy do różnych rodzajów żywności.
Wymagania wstępne:
Biochemia, Technologia ogólna, Technologia owoców i warzywTreści kształcenia:
Reaktywne formy tlenu (oddziaływanie na człowieka, wpływ na żywność). Zapobieganie reakcjom wolnorodnikowym. Przeciwutleniacze [uregulowania prawne, podział (naturalne i syntetyczne), zastosowanie]. Źródła i metody otrzymywania. Zagadnienia technologiczne. Synergenty. Aspekty odżywcze i zdrowotne przeciwutleniaczy.
Literatura:
1. Bartosz G: Druga twarz tlenu. Wyd. Naukowe. PWN, Warszawa 1995; 2. Hudson B.J.F.: Food antioxidants. Elsevier New York 1990.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: