ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10131f10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Przeciwutleniacze w żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Sokół-Łętowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu ma wiedzę na temat znaczenia reakcji wolnorodnikowych w żywności, oraz występowania, otrzymywania i zasad stosowania przeciwutleniaczy naturalnych i syntetycznych do żywności.

Kompetencje: Student potrafi zastosować odpowiednie metody zapobiegania utlenianiu żywności, umie ocenić stopień utlenienia produktów. Potrafi dobrać rodzaje i dawki przeciwutleniaczy do różnych rodzajów żywności.

Wymagania wstępne: Biochemia, Technologia ogólna, Technologia owoców i warzyw

Treści kształcenia: Reaktywne formy tlenu (oddziaływanie na człowieka, wpływ na żywność). Zapobieganie reakcjom wolnorodnikowym. Przeciwutleniacze [uregulowania prawne, podział (naturalne i syntetyczne), zastosowanie]. Źródła i metody otrzymywania. Zagadnienia technologiczne. Synergenty. Aspekty odżywcze i zdrowotne przeciwutleniaczy.

Literatura: 1. Bartosz G: Druga twarz tlenu. Wyd. Naukowe. PWN, Warszawa 1995; 2. Hudson B.J.F.: Food antioxidants. Elsevier New York 1990.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: