ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10142o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Projektowanie technologiczne
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 48 / 0
Prowadzący: dr inż. Zbigniew Janiszyn
Język: polski


Efekty kształcenia: Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu potrafi opracować dokumentację projektową, na podstawie receptury potrafi sporządzić schemat blokowy procesów technologicznych oraz schemat maszyn i urządzeń. Na podstawie bilansu masowego potrafi dobrać maszyny i urządzenia potrzebne do danej linii technologicznej.

Kompetencje: Student po zakończeniu kursu potrafi zaprojektować linę technologiczną w zakładzie przemysłu spożywczego.

Wymagania wstępne: Rysunek techniczny, technologia ogólna, gospodarka wodno-ściekowa, gospodarka energetyczna, podstawy automatyki

Treści kształcenia: Ogólne zasady opracowania dokumentacji projektowej. Program produkcji i zdolność produkcyjna. Technologiczna koncepcja procesu produkcyjnego. Bilans masowy procesu. Obliczenie i dobór maszyn, urządzeń i środków transportu. Projektowanie magazynów. Przestrzenne rozmieszczenie procesu technologicznego. Transport wewnętrzny.

Literatura: 1.Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, Red. Dłużewski M., WNT 1987; 2.Podręcznik projektowania architektoniczno-budowanego, Neufert E., Arkady 1995; 3.Prawo budowlane – ustawa i przepisy wykonawcze, Ustawy i Przepisy, Warszawa 1998; 4.Materiały do ćwiczeń z projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Janiszyn Z., Krawczyk Z., Skrypt AR Wrocław 1984.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia na podstawie oddanego projektu i odpowiedzi ustnej.

Uwagi: