ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10147o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Podstawy biotransformacji
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. Teresa Kołek, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna podstawy działania enzymów i mechanizmy najczęściej wykorzystywanych w biotransformacjach reakcji enzymatycznych, ich zastosowanie w praktyce, metody analityczne kontroli przebiegu procesu biotransformacji i izolowania produktów.

Kompetencje: Student potrafi przeprowadzić proces biotransformacji, dobrać warunki dla jego optymalnego przebiegu, zna metody izolowania produktów i określenia przebiegu procesu.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: hydroksypochodnych z udziałem dehydrogenaz. Reakcje hydrolityczne. Enzymatyczna redukcja grupy karbonylowej. Reakcje hydroksylacji katalizowane przez monooksygenazy cytochromowe P450. Enzymatyczna degradacja łańcucha bocznego steroli. Zastosowanie biotransformacji w chemii steroidów. Reakcje izomeryzacji katalizowane przez enzymy. Zastosowanie biotransformacji w przemyśle spożywczym. Zalety i wady reakcji enzymatycznych.

Literatura: 1. Teresa Kołek, Biotransformacje, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 2. Teresa Kołek, Agnieszka Bartmańska, Podstawy biotransformacji, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 3. Biotransformations in organic chemistry, Faber K., Springer-Verlang, Berlin, Heidenberg 2000; 4. Organic synthesis with oxidative enzymes, Holland H. L., VCH Publishers New York, 1992; 5. Biotechnology Vol. 6a, editor Kieslich K., Verlag. Chemie, Weinhei 1984.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń praktycznych, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: