Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
IPS10033o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Podstawy rolnictwa i ekologiiKierunek:
Gospodarka PrzestrzennaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Lech NowakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student zna zasady dopasowania działalności rolniczej do warunków siedliska oraz podstawy prowadzenia działalności rolniczej. Student zna podstawy ekologii (podstawowe definicje, prawa, zależności), umie określić wzajemne zależności i oddziaływania między składowymi ekosystemów; wie jakimi metodami określa się liczebność populacji, różnorodność gatunkową; zna metody inwentaryzacji i oceny przyrodniczej w analizie ekologicznej krajobrazu dla potrzeb planowania przestrzennego.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia praktycznie zastosować zdobytą wiedzę z zakresu podstaw rolnictwa i ekologii do sporządzania dokumentów i opracowań planistycznych (studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin, miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego).
Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
zadania rolnictwa, działy produkcji rolniczej, środowisko przyrodnicze w Polsce i jego przydatność do produkcji rolniczej, czynniki środowiska, wymagania przyrodnicze i agrotechniczne roślin uprawnych, podstawy agrotechniki, Rozmieszczenie organizmów w przestrzeni. Czynniki ograniczające: migracje i rozprzestrzenianie się gatunków, selekcja siedlisk, oddziaływania między organizmami. Fizyczne i chemiczne czynniki ograniczające; ekologia stosowana (eksploatacja populacji, walka ze szkodnikami, ochrona przyrody), ekologia krajobrazu.Literatura:
Nowak L. 1997. Rolnictwo. Działy wybrane. AR Wrocław; Chmura K., Rojek S, Trybała M.1997. Technologia produkcji rolniczej. AR Wrocław; Krebs Ch. 1997. Ekologia. PWN Warszawa; Richling A., Solon J. 1998. Ekologia krajobrazu. PWN Warszawa.
Metody oceny:
egzamin ustny, zaliczenie ćwiczeń, minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia: 60%Uwagi: