Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RSSS20117o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
EkotoksykologiaKierunek:
Ochrona ŚrodowiskaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr inż. Monika BronkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa wiedzę o funkcjonowaniu różnych ekosystemów, o przepływie substancji toksycznych pomiędzy poszczególnymi ekosystemami. OŚ2_W06.
Kojarzy i opisuje źródła emisji zanieczyszczeń do ekosystemów oraz ich wpływ na funkcjonowanie ekosystemów.
Student wymienia i charakteryzuje źródła substancji toksycznych oraz ich wpływ na organizmy żywe.
Umiejętności:
Student wykonuje samodzielnie i w zespole zadania laboratoryjne
Ocenia skutki toksycznego substancji obcych wpływu na ekosystemy, stosując odpowiednie techniki badawcze i analizy laboratoryjne.
Potrafi przygotować prezentację wyników badań z wykorzystaniem technik multimedialnych.Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Organizuje i prowadzi badania w zespole.
Rozumie znaczenie nieustannego poszerzania wiedzy i umiejętności.
Ma świadomość odpowiedzialności za stan ekosystemów.Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia, podstawy toksykologiiTreści kształcenia:
Podstawy badań toksykologicznych. Losy ksenobiotyków w organizmie zwierząt i człowieka. Naturalne substancje toksyczne występujące w żywności. Chemiczne, fizyczne i biologiczne zanieczyszczenia żywności. Dodatki do żywności. Metody oznaczania substancji obcych w żywności. Metody ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Aktualne ustawodawstwo w zakresie toksykologii żywności.
Literatura:
1.Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1997.
2.Młodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1987
3.Seńczuk W.: Toksykologia. Wyd. PZWL, Warszawa, 2002.
4.Gertig H.: Żywność a zdrowie. Wyd. PZWL, Warszawa, 1996.
5.Gertig H., Duda G.: Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. PZWL, Warszawa 2004
6.Manahan S. E.: Toksykologia środowiska - aspekty chemiczne i biochemiczne, Wyd. PWN, 2006.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny + kolokwia na ćwiczeniach,
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena sprawozdań po każdym zakończonym ćwiczeniu, prezentacje wybranych zagadnień na zajęciach
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: