Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10038o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
MikrobiologiaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław J. PietrJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawy mikrobiologii. Ponadto zna procesy życiowe drobnoustrojów, a w szczególności bakterii oraz zna wpływ czynników środowiskowych na te procesy. Student wie, jakie procesy życiowe drobnoustrojów mają praktyczne znaczenie dla tworzenia się substancji próchniczych. Zna również możliwości wykorzystania drobnoustrojów w produkcji polowej roślin i w ochronie środowiska. Student również nabywa wiedzę o możliwości oddziaływania metabolitów wtórnych na fizjologię roślin i ich następczego oddziaływania na zdrowie ludzi i zwierząt. Zna mechanizmy wzajemnego oddziaływania roślin i drobnoustrojów w glebie.Kompetencje:
Student zna podstawowe techniki pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zna zasady sterylnej pracy z mikroorganizmami, potrafi pracować z mikroskopem, przygotowywać podłoża hodowlane, preparaty mikrobiologiczne oraz zaplanować proste eksperymenty pozwalające określić liczbę drobnoustrojów glebowych. Student rozumie rolę zespołów mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb i procesach transformacji nawozów mineralnych oraz organicznych. Jest świadomy pozytywnego i negatywnego wpływu mikroorganizmów na wzrost roślin i jakość żywności. Zna sposoby kształtowania aktywności drobnoustrojów oraz możliwości ich wykorzystania w ogrodniczej produkcji polowej i pod osłonami.
Wymagania wstępne:
biochemia, botanika, chemia, biologiaTreści kształcenia:
podstawy systematyki wirusów, bakterii i grzybów; metabolizm drobnoustrojów tlenowych i beztlenowych; biosynteza metabolitów wtórnych (antybiotyków i mikotoksyn); degradacja materii organicznej; udział drobnoustrojów w przemianach azotu, fosforu i siarki w wodzie i glebie; zależności pomiędzy mikroorganizmami i roślinami; Literatura:
Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E., 2010. Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), 2008. Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), 2008. Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Paul E.A., Clark F.E., 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny z kolokwium po zakończeniu ćwiczeń oraz obowiązkowe zaliczenie wykładów w formie pisemnej; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu: 60 %Uwagi: