Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10041o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Podstawy nawożeniaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr inż. Urszula PiszczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Zapoznanie studentów z metodami oceny potrzeb pokarmowych roślin. Optymalne dla środowiska możliwości ich zaspokajania. Sposoby prawidłowego obliczenia wielkości dawek. Dobieranie rodzajów nawozów oraz optymalnych terminów ich stosowania..Kompetencje:
Student potrafi dobrać optymalny rodzaj nawozu oraz wyznaczyć optymalny termin ich stosowania, samodzielnie zdobywa niezbędne informacje do planowania nawożenia zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.Wymagania wstępne:
Chemia, gleboznawstwo, fizjologia roślinTreści kształcenia:
Wymagania środowiskowe roślin. Skład chemiczny roślin. Mechanizmy i formy w jakich są pobierane składniki pokarmowe. Funkcje fizjologiczne, kryteria niezbędności składników. Występowanie nadmiarów i niedoborów makro i mikroelementów. Możliwości modyfikacji składu chemicznego roślin. Oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne między jonami. Dynamika pobierania składników pokarmowych. Przemiany azotu w roślinach. Czynniki decydujące o poziomie zawartości azotanów w roślinach. Azot i węgiel w środowisku – powiązanie z nawożeniem i utrzymaniem jakości gleby. Obowiązujące prawo; dyrektywy WE i ustawa o nawożeniu, zapobiegające zanieczyszczaniu środowiska. Pobieranie próbek roślinnych i glebowych. Najważniejsze właściwości fizyczne i chemiczne gleb. Substancja organiczna właściwości i możliwości modyfikacji zawartości w glebach. Stan zakwaszenia gleb w Polsce. Mechanizm i skutki oddziaływania zakwaszenia na rośliny. Możliwości regulacji zasolenia i odczynu gleb. Gleba jako źródło składników pokarmowych. Skład gleby, stężenia składników w roztworze glebowym. Rodzaje sorpcji, formy występowania składników pokarmowych. Możliwości zwiększania desorpcji składników. Przeciwdziałanie stratom z gleb składników pokarmowych. Nawozy. Definicje, klasyfikacje, właściwości, asortyment. Przemiany w glebach. Cele nawożenia. Poziom obciążenia i stosowanie nawozów naturalnych i organicznych. Współdziałanie nawożenia organicznego i mineralnego. Plany nawożenia. Bilansowanie składników.
Prawidłowa diagnostyka potrzeb nawożenia mikroelementami. Asortyment nawozów mikroelementowych. Terminy i technika stosowania nawozów. Optymalizacja kosztów nawożenia. Nawozy specjalne.
Literatura:
Gorlach E., Mazur T. 2002., Chemia rolna. PWN
Krzebietke S, Benedycka Z. 2006. Nawożenie roślin ogrodniczych. wyd. UWM
Fotyma M., Mercik S., Faber A. 1989. Chemiczne podstawy żyzności gleb i nawożenia.
Breś W. 2003. Nawożenie roślin ogrodniczych. wyd. AR w Poznaniu
Zawadzki S (red) 2002 Podstawy gleboznawstwa PWRiL
Grzebisz W.2009 nawożenie roślin uprawnych. Cz. I Podstawy nawożenia. Cz. II Nawozy i systemy nawożenia. PWRiL.
Starck (red) 1999 Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych.
Metody oceny:
Ćwiczenia: zaliczenie na podstawie sprawozdań z wykonania wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych oraz zdanie trzech kolokwiów.Uwagi: