Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10033o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Inżynieria materiałowaKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Gabriel CzachorJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student uzyskuje wiedzę o podstawowych grupach materiałów inżynierskich, o ich strukturach, właściwościach i metodach kształtowania, nabywa praktyczne umiejętności z zakresu badań makro i mikrostruktury, wyznacza podstawowe charakterystyki wytrzymałościowe oraz poznaje praktyczne metody realizacji procesów kształtowania wyrobów. Kompetencje:
Pozytywne zaliczenie przedmiotu umożliwia studentowi podjęcie decyzji w zakresie racjonalnego doboru materiału konstrukcyjnego do jego konkretnego wykorzystania w przemyśle spożywczym. Pozwala także na projektowanie procesów obróbki termicznej, chemicznej i mechanicznej, celem nadania projektowanym elementom pożądanych cech.Wymagania wstępne:
fizyka, matematyka, rysunek techniczny Treści kształcenia:
Materiały inżynierskie, w tym materiały stosowane w konstrukcji maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle spożywczym ich klasyfikacja, właściwości i zastosowania. Mechanizmy zużycia i niszczenia, metody wyznaczania właściwości. Metale i ich stopy, wykresy równowagi, mikrostruktury. Podstawy obróbki cieplnej i cieplno-chemicznej metali. Inżynieria powierzchni metali.Literatura:
1. Ashby M.F., Jones D.R.H. 1995. Materiały inżynierskie, cz.1, 2. WNT Warszawa; 2. Dobrzyński L., A. 1998. Metaloznawstwo z podstawami nauki o materiałach, WNT Warszawa;
3. Burakowski T., Wierzchoń T. 1995. Inżynieria powierzchni metali, WNT Warszawa;
4. Diakun J. Eksploatacja w praktyce inżynierskiej przemysłu spożywczego. Wydawnictwo Politechniki Koszalińskiej, Koszalin 2005.
Metody oceny:
Egzamin pisemny i ustny oraz zaliczenie ćwiczeń - wymagany poziom wiedzy - 60%. Uwagi: