Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10034o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Technologie materiałoweKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Agnieszka Nawirska-OlszańskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu ma podstawowe wiadomości z zakresu bilansów materiałowych i energetycznych oraz operacji i procesów jednostkowych stosowanych w przemyśle spożywczym. Po zakończeniu kursu student potrafi zaprojektować nowe linie technologiczne przemysłu spożywczego. Potrafi także wykonać ocenę oddziaływania na środowisko zaprojektowanej linii technologicznej.Kompetencje:
Student po zakończeniu kursu potrafi zaprojektować linę technologiczną oraz obliczyć zapotrzebowanie na energię elektryczną w zakładzie branży spożywczej. Potrafi przygotować ocenę oddziaływania na środowisko zaprojektowanej wcześniej linii technologicznej. Zna etapy i fazy procesu projektowania nowych technologii oraz zasady projektowania.Wymagania wstępne:
grafika inżynierska, matematyka, fizyka, chemia fizycznaTreści kształcenia:
Wprowadzenie w podstawowe procesy i operacje jednostkowe w technologii żywności. Zasady i etapy procesów technologicznych. Kryteria jakości produktów żywnościowych. Podstawy gospodarki energetycznej w przemyśle spożywczym. Założenia techniczno-ekonomiczne projektu. Zasady doboru optymalnych warunków realizacji procesu technologicznego. Bilans materiałowy i surowcowy, schematy blokowe linii technologicznych. Dobór maszyn i urządzeń. Bilans energetyczny i wodno-ściekowy pracy maszyn i urządzeń oraz procesu produkcyjnego. Ocena oddziaływania na środowisko linii technologicznej.Literatura:
1. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Wyd. SGGW Warszawa 1998;
2. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Nawirska A., Szymański L., Wydawnictwo AR 2002
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia 60%.Uwagi: