ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10034o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Technologie materiałowe
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu ma podstawowe wiadomości z zakresu bilansów materiałowych i energetycznych oraz operacji i procesów jednostkowych stosowanych w przemyśle spożywczym. Po zakończeniu kursu student potrafi zaprojektować nowe linie technologiczne przemysłu spożywczego. Potrafi także wykonać ocenę oddziaływania na środowisko zaprojektowanej linii technologicznej.

Kompetencje: Student po zakończeniu kursu potrafi zaprojektować linę technologiczną oraz obliczyć zapotrzebowanie na energię elektryczną w zakładzie branży spożywczej. Potrafi przygotować ocenę oddziaływania na środowisko zaprojektowanej wcześniej linii technologicznej. Zna etapy i fazy procesu projektowania nowych technologii oraz zasady projektowania.

Wymagania wstępne: grafika inżynierska, matematyka, fizyka, chemia fizyczna

Treści kształcenia: Wprowadzenie w podstawowe procesy i operacje jednostkowe w technologii żywności. Zasady i etapy procesów technologicznych. Kryteria jakości produktów żywnościowych. Podstawy gospodarki energetycznej w przemyśle spożywczym. Założenia techniczno-ekonomiczne projektu. Zasady doboru optymalnych warunków realizacji procesu technologicznego. Bilans materiałowy i surowcowy, schematy blokowe linii technologicznych. Dobór maszyn i urządzeń. Bilans energetyczny i wodno-ściekowy pracy maszyn i urządzeń oraz procesu produkcyjnego. Ocena oddziaływania na środowisko linii technologicznej.

Literatura: 1. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Wyd. SGGW Warszawa 1998; 2. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Nawirska A., Szymański L., Wydawnictwo AR 2002

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia 60%.

Uwagi: