Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10036o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Mikrobiologia ogólna i żywnościKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Waldemar RymowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna budowę i sposoby funkcjonowania procesów życiowych u mikroorganizmów, umie scharakteryzować podstawowe techniki hodowli i oznaczania wzrostu drobnoustrojów, techniki mikroskopowe oraz umie rozróżniać główne grupy mikroorganizmów. Zna podstawowe interakcje między żywnością, a mikroorganizmami w procesach psucia, zatruwania, a także fermentowania żywności. Kompetencje:
Ukończenie kuru umożliwia pracę w laboratoriach mikrobiologicznych różnych działów gospodarki. Student potrafi kontrolować mikrobiologiczna jakość żywności, stosować właściwe metody oznaczania patogenicznych i psujących żywność drobnoustrojów. Wymagania wstępne:
biologia, biochemia Treści kształcenia:
Budowa morfologiczna, anatomiczna i klasyfikacja różnych grup drobnoustrojów (bakterie, drożdże, promieniowce i grzyby strzępkowe). Fizjologia i metabolizm drobnoustrojów, ich siedliska naturalne, interakcje z innymi organizmami. Mikroflora wybranych grup produktów żywnościowych oraz mikroorganizmy niebezpieczne w żywności. Literatura:
l. Mikrobiologia ogólna, Schlegel H., G., PWN 1996; 2. Życie bakterii, Kunicki-Goldfinger W., PWN 1994; 3. Mikrobiologia techniczna, tom I, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 4. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Red. Żakowska Z., Stobińska H.,Wyd. Pł Łódź 20001. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny.Uwagi: