ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10037o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Chemia żywności
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Chojnacka
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu kursu student zna budowę i właściwości podstawowych składników żywności: węglowodanów, białek, lipidów, barwników, związków zapachowych.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwala na przewidywanie oddziaływania pomiędzy składnikami żywności oraz umożliwia zrozumienie przemian zachodzących podczas procesów technologicznych i przechowywania żywności.

Wymagania wstępne: chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna

Treści kształcenia: Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności.

Literatura: 1. Chemia żywności 1,2,3 red. Z.Sikorski, WNT 2007. 2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności red. Z. Sikorski, WNT 1996. 3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności red. Z. Sikorski, WNT 2002. 4. Food Chemistry, H.-D.Belitz, W.Grosch, Springer-Verlag, 2004. 5. Chemical and Functional Properties of Food Components, red. Z.Sikorski, Taylor and Francis Group, 2007. 6. Food Chemistry, R. Fennema, Marcel Dekker, Inc. 1996.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: