Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10037o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Chemia żywnościKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna ChojnackaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu kursu student zna budowę i właściwości podstawowych składników żywności: węglowodanów, białek, lipidów, barwników, związków zapachowych. Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwala na przewidywanie oddziaływania pomiędzy składnikami żywności oraz umożliwia zrozumienie przemian zachodzących podczas procesów technologicznych i przechowywania żywności. Wymagania wstępne:
chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organicznaTreści kształcenia:
Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności.Literatura:
1. Chemia żywności 1,2,3 red. Z.Sikorski, WNT 2007. 2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności red. Z. Sikorski, WNT 1996. 3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności red. Z. Sikorski, WNT 2002. 4. Food Chemistry,
H.-D.Belitz, W.Grosch, Springer-Verlag, 2004. 5. Chemical and Functional Properties of Food Components, red. Z.Sikorski, Taylor and Francis Group, 2007. 6. Food Chemistry, R. Fennema, Marcel Dekker, Inc. 1996.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: