Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10042o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Analiza sensoryczna w żywnościKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawową metodologię stosowaną w analizie sensorycznej żywności, potrafi prawidłowo zaplanować oraz zrealizować badania sensoryczne, na podstawie których będzie mógł dokonać właściwego wnioskowania odnośnie przeprowadzonych testów.Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę z zakresu prawidłowego przygotowania badań sensorycznych żywności zgodnie z wymogami metodologicznymi opartymi głównie na normach ISO.Wymagania wstępne:
chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Analiza sensoryczna jako jedna z metod oceny jakości żywności, terminologia oraz cechy sensoryczne wybranych produktów spożywczych, sprawność i wrażliwość sensoryczna, pracownia analiz sensorycznych, testy i metody stosowane w analizie sensorycznej, dokumentowanie i analiza wyników.Literatura:
1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003;
2. Design and analysis of sensory optimization, M.C. Gacula, Jr., Food & Nutrition Press, Trumbull, Connecticut, USA.
Metody oceny:
Pisemne zaliczenie (test)Uwagi: