ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10056f10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Towaroznawstwo produktów biotechnologicznych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Kawa-Rygielska
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student posiada wiedzę w zakresie klasyfikacji, oceny jakości produktów biotechnologicznych

Kompetencje: Student umie przeprowadzić ocenę towaroznawczą różnych grup produktów biotechnologicznych.

Wymagania wstępne: Ocena towaroznawcza i analiza sensoryczna, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Biotechnologia produkcji żywności - stan wiedzy konsumenta. Klasyfikacja i charakterystyka produktów biotechnologicznych. Normy i regulacje prawne w zapewnieniu jakości produktów biotechnologicznych. Ocena towaroznawcza napojów fermentowanych. Jakość produktów zaliczanych do grupy żywności funkcjonalnej. Dodatki do żywności- wpływ na kształtowanie cech gotowego produktu. Jakość genetycznie modyfikowanej żywności. GMO- wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego.

Literatura: 1.Towaroznawstwo żywności przetworzonej, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 1999 2.Rynki alkoholowe – ogólnopolski miesięcznik branżowy 3. Biotechnologia Żywności, W. Bednarski A. Reps, WNT, Warszawa 2001 4. Przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny, Przemysł spożywczy, Biotechnologia.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: