Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10059o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Metody oceny produktuKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Małgorzata KaźmierskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończonym kursie student zna: podstawowe zasady metrologii; zasady pobierania, przygotowywania próbek do analizy oraz ich przechowywania; podstawy dobrej praktyki laboratoryjnej; ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących (treść normy ISO 17025); zasady walidacji metod badawczych. Zna poszczególne etapy procesu akredytacji. Potrafi przygotować dokumentację laboratorium badawczego (procedury, instrukcje). Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student może twórczo uczestniczyć w zespołach projektujących i nadzorujących prace laboratoriów badawczych w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Potrafi samodzielnie wykonać projekt dokumentacji systemu.Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie produkcji surowców żywnościowych i jego przetwórstwa, podstawowa wiedza ekonomiczna z zakresu mikro i makroekonomii oraz marketingu i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i higieny.Treści kształcenia:
Podstawy metrologii. Zasady pobierania prób. Zasady dobrej praktyki laboratoryjnej.
Omówienie treści norm ISO 17025 oraz interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Walidacja metod analitycznych. Niepewność pomiaru oraz spójność pomiarowa. Akredytacja laboratoriów badawczych.
Literatura:
1. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. Wyd. PWN, 2007;
2. Michalski R., Mytych J.: Akredytacja laboratoriów badawczych. Wyd. Elamed, 2008;
3. Piotrowski J., Kostyrko K.: Wzorcowanie aparatury pomiarowej. Wyd. PWN , Warszawa, 2000;
4. Polska norma PN-EN ISO/IEC 17025, 2005;
5. Trziszka T.: Praca zbiorowa. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. UP we Wrocławiu, 2009;
6. Urbaniak M.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Wyd. Difin, 2004.
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne lub ustne.Uwagi: