ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10031o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Chemia ogólna i nieorganiczna
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 10
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Janeczko
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu kursu student zna i potrafi rozwiązywać zagadnienia z zakresu podstawowych praw chemicznych oraz stosować metody analityczne i obliczeniowe.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student umie wykonywać oznaczenia jakościowe anionów i kationów oraz ilościowe metodami analizy miareczkowej i wagowej. Potrafi przeprowadzać obliczenia dotyczące tego typu analiz.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Budowa atomu, wiązania chemiczne. Układ okresowy pierwiastków. Reakcje utlenienia-redukcji. Wstęp do kinetyki chemicznej. Równowagi w wodnych roztworach elektrolitów. Systematyka związków nieorganicznych. Podstawy analizy ilościowej i jakościowej. Obliczenia chemiczne.

Literatura: 1. Basic Principles of Inorganic Chemistry, B. Murphy, C. Murphy, B. Hathaway, The Royal Society of chemistry, UK, 1998. 2. Podstawy chemii nieorganicznej, A. Bielański, PWN, 1987. 3. Chemia ogólna, L. Pajdowski, PWNT, 1996. 4. Chemistry experiment and Theory, Segal B. G., John Wiley and Sons, 1989.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: