Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10031o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Chemia ogólna i nieorganicznaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
10Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz JaneczkoJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu kursu student zna i potrafi rozwiązywać zagadnienia z zakresu podstawowych praw chemicznych oraz stosować metody analityczne i obliczeniowe.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student umie wykonywać oznaczenia jakościowe anionów i kationów oraz ilościowe metodami analizy miareczkowej i wagowej. Potrafi przeprowadzać obliczenia dotyczące tego typu analiz. Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Budowa atomu, wiązania chemiczne. Układ okresowy pierwiastków. Reakcje utlenienia-redukcji. Wstęp do kinetyki chemicznej. Równowagi w wodnych roztworach elektrolitów. Systematyka związków nieorganicznych. Podstawy analizy ilościowej i jakościowej. Obliczenia chemiczne.Literatura:
1. Basic Principles of Inorganic Chemistry, B. Murphy, C. Murphy, B. Hathaway, The Royal Society of chemistry, UK, 1998. 2. Podstawy chemii nieorganicznej, A. Bielański, PWN, 1987. 3. Chemia ogólna, L. Pajdowski, PWNT, 1996. 4. Chemistry experiment and Theory, Segal B. G., John Wiley and Sons, 1989.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: