Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10039o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
FizykaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
10Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
dr Andrzej FogtJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawy metodologii pomiarów wielkości fizycznych, zna metodologiczne podstawy opisu zależności występujących w fizyce w zastosowaniu do wielkości statycznych i w niewielkim stopniu dynamicznych, zna podstawowe prawa i zasady ze wszystkich działów fizyki oraz przykłady ich zastosowań w technice i życiu codziennym, zna podstawy matematycznej analizy zjawisk fizycznych (w tym wielkości zmiennych za pomocą rachunku pochodnych), zna mechaniczne, cieplne, elektryczne, magnetyczne i optyczne parametry charakteryzujące materiały i rozumie ich sens, zna wybrane metody pomiarowe wielkości fizycznych.Kompetencje:
Student potrafi mierzyć wielkości mechaniczne, cieplne i elektryczne, potrafi zestawić proste obwody pomiarowe wg schematu i rozumie zasadę ich działania, zna i umie stosować najprostsze przetworniki elektroniczne do pomiarów wielkości nieelektrycznych. Student umie zastosować znane sobie prawa fizyki do rozwiązywania prostych problemów praktycznych, umie przeanalizować zjawiska fizyczne (przyrody) powołując się na prawa ze wszystkich działów fizyki, umie graficznie i analitycznie przedstawić zależności wielkości fizycznych oraz wyniki pomiarów. Student rozumie opis wielkości dynamicznych przedstawiony za pomocą rachunku różniczkowego i całkowego (bez wykonywania złożonych obliczeń).Wymagania wstępne:
kurs fizyki i matematyki w zakresie liceum ogólnokształcącegoTreści kształcenia:
Propedeutyka metod matematycznych fizyki (elementy rachunku wektorów, rachunku różniczkowego i całkowego, zasady sporządzania wykresów), wybrane zagadnienie z kinematyki, prawa dynamiki i ich wykorzystanie do analizy prostych układów, polowy opis oddziaływań, statyka i dynamika płynów, termodynamika równowagowa ze wzmiankami nt. termodynamiki statystycznej, opis zjawisk na granicy faz, opis zjawisk z energetycznego punktu widzenia oraz z wykorzystaniem praw zachowania, pomiary wielkości mechanicznych i termicznych.
Wybrane zagadnienia nauki o elektryczności i magnetyzmie, pole elektromagnetyczne i fale e-m, elektryczne i magnetyczne właściwości materii, pomiary elektryczne, prawa optyki jako konsekwencja praw ruchu falowego, przyrządy optyczne i optyczne metody badania ciał, fizyczne podstawy współczesnych metod badania substancji: spektroskopia, fluorymetria, , mikroskopia elektronowa i tunelowa, metody izotopowe.
Literatura:
1.Halliday D, Resnick R., Walker J., „Podstawy fizyki”, t. 1 – 2, PWN, Warszawa, 2003 lub wyd. późniejsze (wybrane rozdziały).
2.Halliday D, Resnick R., Walker J., „Podstawy fizyki”, t. 3 – 5, PWN, Warszawa, 2003 lub wyd. późniejsze (wybrane rozdziały).
3.Bobrowski Cz., „Fizyka - krótki kurs”, WNT, Warszawa 2003 lub wyd. późniejsze.
4.Przestalski S. „Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki”, Wyd. UW, Wrocław 2001.
5.Kleszczyńska H., Kilian M., Kuczera J. (red.), „Laboratorium fizyki, biofizyki i agrofizyki”, Wyd. UP, Wrocław 2008.
6.e-fizyka: http://oen.dydaktyka.agh.edu.pl/dydaktyka/fizyka/a_e_fizyka/index.htm
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie ocen z kolokwiów (co najmniej 3) oraz sprawozdań z wykonanych pomiarów.
Egzamin pisemny i ustny.
Uwagi:
Przedmiot realizowany w semestrze 1 i 2 w wymiarze: semestr 1 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 30 godzin, 4 ECTS; semestr 2 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin, 6 ECTS. Egzamin po drugim semestrze.