ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10041o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Matematyka
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 10
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: dr Zbigniew Jurzyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Student uzyskuje wiedzę z zakresu algebry, kursu analizy matematycznej, rachunku różniczkowego i całkowego. Poznaje podstawy zastosowań metod analitycznych w zagadnieniach praktycznych. Doskonali umiejętności matematyczne.

Kompetencje: Po ukończonym kursie student potrafi samodzielnie stosować metody matematyczne w przedmiotach technicznych.

Wymagania wstępne: Matematyka w zakresie szkoły średniej

Treści kształcenia: Liczby zespolone, macierze, wyznaczniki, układy równań liniowych. Granica ciągu. Granica i ciągłość funkcji jednej zmiennej. Pochodna funkcji. Badanie przebiegu funkcji. Całka nieoznaczona. Całka oznaczona. Całka niewłaściwa. Zastosowanie rachunku całkowego w fizyce i technice. Rachunek różniczkowy funkcji wielu zmiennych. Całka podwójna. Zastosowanie całek podwójnych w fizyce i technice. Równania różniczkowe zwyczajne pierwszego rzędu. Zastosowania.

Literatura: 1.Krysicki W., Włodarski L. Analiza matematyczna w zadaniach cz. I,II. PWN Warszawa; 2.Jurewicz T., Skoczylas Z. Algebra matematyczna I.; Przykłady i zadania. Oficyna Wydawnicza Gis. Wrocław 2002. 3.Gewert M, Skoczylas Z. Analiza matematyczna1,2. Skrypt dla studentów P.Wr.

Metody oceny: Semestr Z - zaliczenie ćwiczeń, semestr L - egzamin.

Uwagi: Przedmiot realizowany w semestrze 1 i 2 w wymiarze: semestr 1 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin, 4 ECTS; semestr 2 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 30 godzin, 6 ECTS. Egzamin po drugim semestrze.