Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10041o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Matematyka Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
10Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
dr Zbigniew JurzykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student uzyskuje wiedzę z zakresu algebry, kursu analizy matematycznej, rachunku różniczkowego i całkowego. Poznaje podstawy zastosowań metod analitycznych w zagadnieniach praktycznych. Doskonali umiejętności matematyczne. Kompetencje:
Po ukończonym kursie student potrafi samodzielnie stosować metody matematyczne w przedmiotach technicznych. Wymagania wstępne:
Matematyka w zakresie szkoły średniejTreści kształcenia:
Liczby zespolone, macierze, wyznaczniki, układy równań liniowych. Granica ciągu. Granica i ciągłość funkcji jednej zmiennej. Pochodna funkcji. Badanie przebiegu funkcji. Całka nieoznaczona. Całka oznaczona. Całka niewłaściwa. Zastosowanie rachunku całkowego w fizyce i technice. Rachunek różniczkowy funkcji wielu zmiennych. Całka podwójna. Zastosowanie całek podwójnych w fizyce i technice. Równania różniczkowe zwyczajne pierwszego rzędu. Zastosowania.Literatura:
1.Krysicki W., Włodarski L. Analiza matematyczna w zadaniach cz. I,II. PWN Warszawa;
2.Jurewicz T., Skoczylas Z. Algebra matematyczna I.; Przykłady i zadania. Oficyna Wydawnicza Gis. Wrocław 2002.
3.Gewert M, Skoczylas Z. Analiza matematyczna1,2. Skrypt dla studentów P.Wr.
Metody oceny:
Semestr Z - zaliczenie ćwiczeń, semestr L - egzamin.Uwagi:
Przedmiot realizowany w semestrze 1 i 2 w wymiarze: semestr 1 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin, 4 ECTS; semestr 2 - wykłady 15 godzin, ćwiczenia 30 godzin, 6 ECTS. Egzamin po drugim semestrze.