Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10043o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
EkonomiaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Stanisław MintaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz praktyczną w zakresie umiejętności analizowania mechanizmów działania gospodarki rynkowej, ekonomicznych mechanizmów działania podmiotów gospodarczych, kształtowania równowagi rynkowej, analizowania kosztów produkcji, funkcjonowania rynku walutowego, wytwarzania dochodu narodowego, tworzenia budżetu państwa, inflacji i bezrobocia. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia i ułatwia prowadzenie działalności gospodarczej w różnych podmiotach funkcjonujących w gospodarce rynkowej.Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Pojęcie mikro i makroekonomii, prawa i teorie ekonomiczne, proces gospodarowania, gospodarka rynkowa, pieniądz i papiery wartościowe, popyt, podaż, równowaga rynkowa, rynek walutowy, rynek siły roboczej, bezrobocie, cykliczny rozwój gospodarki, dochód narodowy, budżet państwa, inflacja, koszty produkcji, podmioty gospodarcze.Literatura:
1.Klimczak B. 2001. Makroekonomia. Wyd. AE we Wrocławiu.
2.Borkowska B., Klimczak B. 2001. Mikroekonomia. Ćwiczenia, Wyd. AE we Wrocławiu.
3.Begg D., Fischer S., Wornbusch R. 2000. Ekonomia cz. I i II PWE Warszawa.
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne lub ustne. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.
Uwagi: