Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20078o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Statystyka stosowanaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu potrafi zaprojektować eksperyment, zastosować właściwe metody statystyczne przy opracowaniu uzyskanych wyników oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia rozwiązywanie problemów naukowych na podstawie badań eksperymentalnych. Wymagania wstępne:
Statystyka matematycznaTreści kształcenia:
Podstawowe pojęcia wchodzące w zakres doświadczalnictwa. Metody badań naukowych. Planowanie doświadczeń. Układy doświadczalne wraz z analizą statystyczną wyników. Technika prowadzenia doświadczeń. Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.Literatura:
1. Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., PWN 1974;
2. Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, Gawęcki J., Wagner W., PWN 1982.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny.Uwagi: