ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20082o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Technologia mięsa II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 9
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 90 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowca mięsnego i tłuszczowego, umie określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa; wie, jakimi metodami można go utrwalić, zna uwarunkowania techniczne i procesy technologiczne jego przetwarzania, jak również skład i wymagania jakościowe finalnych przetworów mięsnych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją produkcji w zakładach przetwórstwa mięsa.

Wymagania wstępne: chemia żywności, biochemia, mikrobiologia ogólna technologia żywności, technologia mięsa I

Treści kształcenia: Funkcje technologiczne maszyn, urządzeń i wyposażenia technicznego stosowanego w przetwórstwie mięsnym. Podstawy teoretyczne i aspekty praktyczne wykorzystania substancji dodatkowych i materiałów pomocniczych w przemyśle mięsnym (tworzenie receptur, opracowywanie norm produkcyjnych). Podstawy teoretyczne, procesy jednostkowe, uwarunkowania jakościowe i technologie wytwarzania: przetworów surowych, kiełbas, wędzonek, wyrobów podrobowych i konserw.

Literatura: 1. Meat and meat products. Technology, chemistry and microbiology, Varnam A., H., Sutberland J. P., Ed. Chapman and Hall, London, 1995; 2. Meat Science: introductory text, Warriss P.,D., CABI Publishing, 2000; 3. Technologia mięsa, Red. Pezacki W., WNT, 1981; 4. Higiena mięsa, Prost E., PWRiL, 1985; 5. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, Red. Sikorski Z.,E., WNT, 2002; 6. Z. E. Sikorski „Ryby i bezkręgowce morskie pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie”, WNT, Warszawa 2004.

Metody oceny: Egzamin pisemny – testowy

Uwagi: Przedmiot prowadzony w semestrze 1 i 2