ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20084o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Technologia drobiarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 9
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 70 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu posiada obszerną wiedzę na temat najnowszych metod pozyskiwania, przedłużania trwałości i przetwarzania mięsa drobiu, jak również jego przechowywania i zapewnienia wysokiej jakości i higieny procesów i produktów mięsnych. Zna zasadę działania nowoczesnych urządzeń stosowanych w przetwórstwie i technologie poszczególnych przetworów z mięsa drobiu.

Kompetencje: Student potrafi opracować technologię nowego produktu, dobrać zespół ludzi i maszyny do poszczególnych procesów przetwarzania mięsa drobiu.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, technologia drobiu i jaj, inżynieria procesowa, maszynoznawstwo

Treści kształcenia: Metody przedłużania trwałości mięsa drobiu m. in. konserwowanie metodami chemicznymi i termicznymi, za pomocą wędzenia, oraz niekonwencjonalne metody utrwalania. Procesy jednostkowe w przetwórstwie mięsa i ich automatyzacja. Przetwarzanie mięsa drobiu ze szczególnym uwzględnieniem problemów zapewnienia odpowiedniej jakości i higieny procesów i produktów, dojrzewania mięsa, produkcji przetworów drobiowych (wędliny, żywność wygodna), marketing produktów drobiarskich, oraz zagospodarowanie surowców odpadowych przemysłu drobiarskiego.

Literatura: 1. Processing of poultry. Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing, 1989; 2. Food product development. Red. Czapski J., Wyd. AR Poznań, 1995; 3. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin ustny

Uwagi: Przemiot prowadzony w semestrze 1 i 2