Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20084o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Technologia drobiarstwa Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
9Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
70 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu posiada obszerną wiedzę na temat najnowszych metod pozyskiwania, przedłużania trwałości i przetwarzania mięsa drobiu, jak również jego przechowywania i zapewnienia wysokiej jakości i higieny procesów i produktów mięsnych. Zna zasadę działania nowoczesnych urządzeń stosowanych w przetwórstwie i technologie poszczególnych przetworów z mięsa drobiu.Kompetencje:
Student potrafi opracować technologię nowego produktu, dobrać zespół ludzi i maszyny do poszczególnych procesów przetwarzania mięsa drobiu. Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, technologia drobiu i jaj, inżynieria procesowa, maszynoznawstwoTreści kształcenia:
Metody przedłużania trwałości mięsa drobiu m. in. konserwowanie metodami chemicznymi i termicznymi, za pomocą wędzenia, oraz niekonwencjonalne metody utrwalania. Procesy jednostkowe w przetwórstwie mięsa i ich automatyzacja. Przetwarzanie mięsa drobiu ze szczególnym uwzględnieniem problemów zapewnienia odpowiedniej jakości i higieny procesów i produktów, dojrzewania mięsa, produkcji przetworów drobiowych (wędliny, żywność wygodna), marketing produktów drobiarskich, oraz zagospodarowanie surowców odpadowych przemysłu drobiarskiego. Literatura:
1. Processing of poultry. Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing, 1989; 2. Food product development. Red. Czapski J., Wyd. AR Poznań, 1995; 3. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin ustnyUwagi:
Przemiot prowadzony w semestrze 1 i 2