Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20094o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Procesy fermentacyjne IIKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
9Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
60 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Joanna Kawa-RygielskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student posiada wiedzę na temat możliwości obniżenia kosztów i intensyfikacji produkcji etanolu oraz zastosowania odpowiednich do tych celów mikroorganizmów, zna podstawy winiarstwa gronowego oraz technologii napojów alkoholowych.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia podjęcie pracy w laboratoriach i na stanowiskach technologicznych w zakładach przemysłu fermentacyjnego. Wymagania wstępne:
Biochemia, Mikrobiologia, Technologia fermentacjiTreści kształcenia:
Wybrane aspekty produkcji i oceny jakościowej piw specjalnych, napojów spirytusowych, napojów alkoholowych mniej znanych. Podstawy winiarstwa gronowego. Zagadnienia intensyfikacji produkcji etanolu. Niekonwencjonalne surowce do produkcji etanolu. Inne, niż Saccharomyces cerevisiae, mikroorganizmy do produkcji etanolu. Fermentacja etanolowa pod obniżonym ciśnieniem. Unieruchomione komórki drożdży w produkcji etanolu.Literatura:
1. Biotechnology, Reed G., Verlagchemie 1983; 2. Yeast Biotechnology, (eds) Berry D.R., Russel I., Stewart G.G., Allen & Unwin, London 1987; 3. Yeast Sugar Metabolism, Genetics, Biotechnology and Application, (eds) Zimmerman F.K., Entian K.D., Technomic Publishing Company Inc., 1997; 4. Nonconventional Yeasts in Biotechnology , ed. Wolf K. , Springer-Verlag, Berlin & Heidelberg 1996; 5. Fermented Beverage Production, (eds) Lea A.G.H., Piggott J.R., Plenum Publishers, New York 2003; 6. Journal of the Institute of Brewing, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Agro-Przemysł, Rynki Alkoholowe, Appl. Microbiol. Biotechnol., Appl. Environ. Microbiol., Appl. Biochem. Biotechnol., Enzyme Mikrob. Technol., Biotechnol. Bioeng., Crit. Reviews Biotechn., 7. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego, Wzorek W., Pogorzelski E., Wyd. Sigma NOT Sp. z o.o.; 8. Technologia wódek, Cieślak J., Lasik H, WNT, W-wa 1979.Metody oceny:
Egzamin ustny lub pisemnyUwagi:
Zespół wykładowców: dr inż. Joanna Kawa-Rygielska; dr inż. Joanna Chmielewska; dr inż. Barbara Foszczyńska