Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20097o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo produktów spożywczych II (produkty zwierzęce)Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zaliczeniu przedmiotu student powinien znać zasady nowoczesnej oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym specjalnego przeznaczenia min o właściwościach prozdrowotnych z uwzględnieniem instrumentalnych metod analizy.Kompetencje:
Student potrafi samodzielnie dokonać oceny towaroznawczej oraz zgodności produktów mięsnych, mleczarskich i drobiarskich z wymaganiami normatywnymi, zna podstawy oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego z użyciem technik chromatograficznych i biologii molekularnej.Wymagania wstępne:
Podstawy żywienia człowieka, technologie kierunkowe z zakresu przetwórstwa surowców zwierzęcych, instrumentalne metody badania żywności. Treści kształcenia:
Żywność pochodzenia zwierzęcego modyfikowana genetycznie, technologiczne odchylenia jakości przetworów i surowców mięsnych, właściwości prozdrowotne jako element oceny towaroznawczej przetworów pochodzenia zwierzęcego, charakterystyka przetworów typu intermediate moisture food. Ocena towaroznawcza wybranych, niejadalnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie chromatografii i technik elektromigracyjnych w ocenie jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie technik biologii molekularnej w wykrywaniu zafałszowań surowców i produktów pochodzących od różnych gatunków zwierząt. Literatura:
1. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Technologia przetwórstwa mięsa. Olszewski A., WNT, Warszawa 2002; 4. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 5. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001.
Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi: