Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20105f10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Żywienie w agroturystyce i turystyceKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Joanna WykaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna zasady planowania i serwowania posiłków w żywieniu zbiorowym oraz zgodnie z wysiłkiem związanym z turystyką, potrafi wskazać różnice między tradycyjnymi sposobami żywienia a niekonwencjonalnymi, zna zasady produkcji żywności ekologicznej. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielne zaplanowanie żywienia dla różnych grup ludności (młodzież, dorośli) zgodne z wysiłkiem związanym z turystyką, a także zorganizowanie wyżywienia w gospodarstwie agroturystycznym z uwzględnieniem np. żywności ekologicznej, żywności wygodnej. Wymagania wstępne:
Podstawy żywienia człowieka, podstawy technologii gastronomicznejTreści kształcenia:
Podstawy teoretyczne planowania żywienia w rożnych grupa turystycznych z uwzględnieniem ich dodatkowej aktywności fizycznej związanej z turystyką. Zasady serwowania posiłków oraz obsługi konsumenta. Niekonwencjonalne sposoby żywienia, diety eliminacyjne, wegetarianizm. Charakterystyka żywności wygodnej i ekologicznej. Ocena towaroznawcza oraz higieniczna wybranych produktów roślinnych i zwierzęcych. Literatura:
1. Podstawy technologii gastronomicznej. S. Zalewski WNT 1997; 2. Technologia gastronomiczna cz. I-III. U.Arens-Azevêdo i wsp. REA 1999; 3. Żywienie w turystyce. W. Grzesińska, D. Gajewska, WSiP, 1999; 4. Żywienie w turystyce i sporcie. R. Tauber, J. Hasik, K. Skrzypczak, WSHiG 2000; 5. Kopmendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. red. J. Hasik, PZWL 2004; 6. Higiena produkcji żywności. D. Kołożyn-Krajewska, SGGW 2001. Metody oceny:
Egzamin pisemny – opisowy, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: