ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20108f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Technologia produkcji makaronu
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Radosław Spychaj
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowców stosowanych do produkcji makaronu. Umie określić ich jakość i przydatność do przetwórstwa, zna uwarunkowania techniczne, sanitarne oraz procesy technologiczne wytwarzania różnych wyrobów makaronowych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją produkcji w zakładach wytwarzających wyroby makaronowe.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, Technologia zbóż I

Treści kształcenia: Właściwości i klasyfikacja wyrobów makaronowych. Charakterystyka podstawowych surowców wykorzystywanych w produkcji makaronów. Etapy technologiczne wytwarzania makaronu. Produkcja makaronów instant, szybkogotujących, świeżych i podgotowanych. Metody oceny makaronu.

Literatura: 1. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronów. Wyd. AR Poznań.1997; 2. Przegląd Zbożowo-Młynarski.

Metody oceny: Egzamin pisemny.

Uwagi: Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)