Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20108f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia produkcji makaronuKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Radosław SpychajJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowców stosowanych do produkcji makaronu. Umie określić ich jakość i przydatność do przetwórstwa, zna uwarunkowania techniczne, sanitarne oraz procesy technologiczne wytwarzania różnych wyrobów makaronowych.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją produkcji w zakładach wytwarzających wyroby makaronowe.Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, Technologia zbóż ITreści kształcenia:
Właściwości i klasyfikacja wyrobów makaronowych. Charakterystyka podstawowych surowców wykorzystywanych w produkcji makaronów. Etapy technologiczne wytwarzania makaronu. Produkcja makaronów instant, szybkogotujących, świeżych i podgotowanych. Metody oceny makaronu.Literatura:
1. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronów. Wyd. AR Poznań.1997; 2. Przegląd Zbożowo-Młynarski.
Metody oceny:
Egzamin pisemny.Uwagi:
Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)