ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10136o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Inżynieria procesowa i aparaturowa przemysłu spożywczego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Stanisław Peroń
Język: polski


Efekty kształcenia: Pod koniec kursu student uzyskuje wiedzę o wybranych problemach inżynierii procesowej.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student potrafi obliczać i projektować wybrane procesy w inżynierii żywności.

Wymagania wstępne: fizyka, chemia fizyczna

Treści kształcenia: Właściwości żywności istotne w inżynierii procesowej. Teoria przepływów. Dynamika złoża fluidalnego. Teoria rozdrabniania. Opcje transportu hydraulicznego i pneumatycznego. Oczyszczanie i aglomeracja żywności. Wymiana ciepła. Równowagi termodynamiczne para – ciecz, ciecz-ciecz, ciecz – ciało stałe. Destylacja, systemy absorpcyjne i desorpcyjne, ekstrakcja. Obliczanie współczynników przenikania masy. Suszenie mikrofalowe i próżniowe. Suszenie sublimacyjne. Krystalizacja.

Literatura: 1. R. Kramkowski, Inżynieria procesowa, Skrypt AR Wrocław, 2000. 2. R. Kramkowski, Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, Skrypt AR Wrocław, 1997.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwium. Egzamin pisemno-ustny po sem. 4.

Uwagi: