Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10136o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Inżynieria procesowa i aparaturowa przemysłu spożywczegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław PerońJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Pod koniec kursu student uzyskuje wiedzę o wybranych problemach inżynierii procesowej.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi obliczać i projektować wybrane procesy w inżynierii żywności. Wymagania wstępne:
fizyka, chemia fizycznaTreści kształcenia:
Właściwości żywności istotne w inżynierii procesowej. Teoria przepływów. Dynamika złoża fluidalnego. Teoria rozdrabniania. Opcje transportu hydraulicznego i pneumatycznego. Oczyszczanie i aglomeracja żywności. Wymiana ciepła. Równowagi termodynamiczne para – ciecz, ciecz-ciecz, ciecz – ciało stałe. Destylacja, systemy absorpcyjne i desorpcyjne, ekstrakcja. Obliczanie współczynników przenikania masy. Suszenie mikrofalowe i próżniowe. Suszenie sublimacyjne. Krystalizacja.Literatura:
1. R. Kramkowski, Inżynieria procesowa, Skrypt AR Wrocław, 2000.
2. R. Kramkowski, Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, Skrypt AR Wrocław, 1997.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwium. Egzamin pisemno-ustny po sem. 4.Uwagi: