Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20114f10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Metodologia badań żywieniowychKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Joanna WykaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna metody badawcze stosowane w ocenie sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności, potrafi je prawidłowo sklasyfikować i wybrać odpowiednie metody do przeprowadzenia własnych badań, zna metodykę wybranych prozdrowotnych programów edukacyjnych. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielne zastosowanie metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w badaniach różnych grup ludności (młodzież, dorośli), a także przedstawienie zalet i wad poznanych programów edukacyjnych. Wymagania wstępne:
Podstawy żywienia człowieka Treści kształcenia:
Podział i zakres badań żywieniowych w ocenie sposobu żywienia. Podział i zakres badań oceny stanu odżywienia (parametry antropometryczne i biochemiczne). Metodyka wybranych programów prozdrowotnych i edukacyjnych (wady i zalety).Literatura:
1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000; 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000; 3. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska PWN 2004; 4. Epidemiologia wprowadzenie i metody badań. Jędrychowski W., PZWL, Warszawa, 1999; 5. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Raport of a Joint of WHO/FAO Expert Consultation, no 916, Geneva 2003; 6. Nutrition. Insel P., Turner R.E., Ross D. Jones and Bartlett Publisher, USA, 2004; 7. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer. AICR, 2007; 8. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę). Metody oceny:
Zaliczenie pisemne – opisowe, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: