Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10131o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Chemia fizycznaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożenna Różycka - RoszakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z podstawowymi pojęciami i prawami fizykochemicznymi, które umożliwiają zrozumienie i badanie zjawisk przyrodniczych. Kurs obejmuje również ćwiczenia laboratoryjne, na których studenci poznają niektóre metody eksperymentalne stosowane do ilościowego opisu badanych zjawisk i procesów.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia stosowanie niektórych metod fizykochemicznych do opisu zjawisk przyrodniczych.Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, chemia
Treści kształcenia:
Elementy termodynamiki chemicznej (efekt cieplny reakcji, prawo Hessa, wzory Kirchhoffa, potencjał chemiczny, kryteria zachodzenia procesów, prawo działania mas, współczynnik aktywności), przewodnictwo elektrolityczne roztworów, ogniwa elektrochemiczne i ich zastosowanie, elementy kinetyki reakcji chemicznych, reguła faz, prawo Raulta, prawo Henry’ego, ciśnienie osmotyczne, podwyższenie temperatury wrzenia i obniżenie temperatury krzepnięcia. Literatura:
1.Podstawy chemii fizycznej, Atkins P.W., PWN, Warszawa, 1999.
2.Chemia fizyczna, Pigoń K., Ruziewicz Z., wyd.4, PWN, Warszawa 1993.
3.Doświadczenia fizykochemiczne, Olszowski A., Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej 2003.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny (1. termin) lub pisemno-ustrny (2. termin) minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%. Uwagi: