ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10131o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Chemia fizyczna
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bożenna Różycka - Roszak
Język: polski


Efekty kształcenia: Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z podstawowymi pojęciami i prawami fizykochemicznymi, które umożliwiają zrozumienie i badanie zjawisk przyrodniczych. Kurs obejmuje również ćwiczenia laboratoryjne, na których studenci poznają niektóre metody eksperymentalne stosowane do ilościowego opisu badanych zjawisk i procesów.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia stosowanie niektórych metod fizykochemicznych do opisu zjawisk przyrodniczych.

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka, chemia

Treści kształcenia: Elementy termodynamiki chemicznej (efekt cieplny reakcji, prawo Hessa, wzory Kirchhoffa, potencjał chemiczny, kryteria zachodzenia procesów, prawo działania mas, współczynnik aktywności), przewodnictwo elektrolityczne roztworów, ogniwa elektrochemiczne i ich zastosowanie, elementy kinetyki reakcji chemicznych, reguła faz, prawo Raulta, prawo Henry’ego, ciśnienie osmotyczne, podwyższenie temperatury wrzenia i obniżenie temperatury krzepnięcia.

Literatura: 1.Podstawy chemii fizycznej, Atkins P.W., PWN, Warszawa, 1999. 2.Chemia fizyczna, Pigoń K., Ruziewicz Z., wyd.4, PWN, Warszawa 1993. 3.Doświadczenia fizykochemiczne, Olszowski A., Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej 2003.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny (1. termin) lub pisemno-ustrny (2. termin) minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: