Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10134o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Analiza żywności IIKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Teresa OlejniczakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci po ukończeniu są zaznajomieni z technikami laboratoryjnymi oraz metodami i aparaturą stosowaną w analizie żywności. Kompetencje:
Studenci potrafią przeanalizować nową metodę, prawidłowo zastosować aparaturę pomiarową bazując na chemicznych i fizycznych właściwościach cukrów, tłuszczy, białek zawartych w żywności. Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia
Treści kształcenia:
Chemiczne i fizyczne właściwości tłuszczów, cukrów, białek zawartych w żywności (mleku, mięsie, warzywach). Metody ekstrakcji, sączenia, destylacji, oczyszczania podczas przygotowania próbek w analizie produktów żywnościowych. Teoretyczne aspekty i praktyczne zastosowanie szeregu analitycznych technik w przemysłowych i badawczych laboratoriach wykorzystywanych w analizie produktów żywnościowych (chromatografia gazowa, spektrofotometria, polarymetria). Literatura:
1. Food analysis; S.Nielsen; An Aspen Publication; Gaithersburg 1998. 2. Metody analizy żywności; .J. Budsławski, Z. Drabent Wydawnictwo Naukowo-TechniczneWarszawa 1972. 3. Badanie jakości produktów spożywczych; M. Krełowska-Kułdas; Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne; Warszawa 1993.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Uwagi: