Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10138o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Ogólna technologia żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
8Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 60 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz ZiębaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student umie w warunkach laboratoryjnych wykorzystać posiadaną wiedzę do pozyskiwania i przetwarzania podstawowych składników żywności oraz potrafi dobrać i przeprowadzić zabieg utrwalania żywności. Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu zna podstawowe procesy jednostkowe stosowane w przemyśle spożywczym. Ukończenie kursu upoważnia do rozpoczęcia studiowania technologii kierunkowych. Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności Treści kształcenia:
Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; metody utrwalania żywności, pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji. Literatura:
1.Pijanowski E.: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1997;
2.Bednarski W: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn 1991;
3.Sobkowicz G.: Przewodnik do ćwiczeń z ogólnej technologii żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1998.
Metody oceny:
Zaliczone wszystkie ćwiczenia laboratoryjne, egzamin ustny.Uwagi: