Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10141o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Mechanizacja i podstawy automatyzacjiKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Deta ŁuczyckaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student posiada wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności umożliwiające samodzielny dobór typowej aparatury automatycznej regulacji oraz orientuje się w zakresie istniejących na rynku rozwiązań technicznych.Kompetencje:
Opanowany zakres wiadomości z dziedziny automatyki pozwala na zrozumienie tekstów technicznych z tego zakresu oraz umożliwia prowadzenie uzgodnień technicznych ze specjalistami automatykami.Wymagania wstępne:
matematyka, fizykaTreści kształcenia:
Opis matematyczny obiektów i układów automatyki. Zasady kodowania i przesyłania sygnałów. Komputerowe sterowanie pomiarem. Czujniki, przetworniki, mierniki i rejestratory wielkości fizycznych. Zasady regulacji wielkości fizycznych. Analogowe i cyfrowe regulatory laboratoryjne i przemysłowe. Elementy i układy automatyki zabezpieczeniowej.. Zastosowanie układów sterowania i regulacji automatycznej w technologii żywności.Literatura:
1. Materiały do wykładów i ćwiczeń dostarczane przez prowadzącego w formie elektronicznej (MS Word i MS Power Point);
2. Dębowski A. 2008: Automatyka. Podstawy teorii WNT;
3. Głocki W. 2008 Układy cyfrowe WSiP;
4. Grzybek A., Gdzybek S. 2009 Urządzenia i systemy mechatroniczne – cz 1 i 2 Rea;
5. Kostro J. 2007: Elementy , urządzenia i układy automatyki WSiP;
6. Piotrowski J. 2009: Pomiary. Czujniki pomiarowe wybranych wielkości fizycznych i składu chemicznego WNT;
7. oraz inne podane w spisie literatury w materiałach elektronicznych i na wykładach.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń i wykładu po semestrze 6, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %.Uwagi: