Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10142o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Projektowanie technologiczneKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 48 / 0Prowadzący:
dr inż. Zbigniew Janiszyn, dr inż. Anna Sokół-Łętowska, dr inż. Agnieszka Nawirska-OlszańskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu potrafi opracować dokumentację projektową, na podstawie receptury potrafi sporządzić schemat blokowy procesów technologicznych oraz schemat maszyn i urządzeń. Na podstawie bilansu masowego potrafi dobrać maszyny i urządzenia potrzebne do danej linii technologicznej. Kompetencje:
Student po zakończeniu kursu potrafi zaprojektować linę technologiczną w zakładzie przemysłu spożywczego.Wymagania wstępne:
grafika inżynierska, ogólna technologia żywności, gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna, mechanizacja i podstawy automatyzacji Treści kształcenia:
Ogólne zasady opracowania dokumentacji projektowej. Program produkcji i zdolność produkcyjna. Technologiczna koncepcja procesu produkcyjnego. Bilans masowy procesu. Obliczenie i dobór maszyn, urządzeń i środków transportu. Projektowanie magazynów. Przestrzenne rozmieszczenie procesu technologicznego. Transport wewnętrzny. Literatura:
1. Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, Red. Dłużewski M., WNT 1987; 2. Podręcznik projektowania architektoniczno-budowanego, Neufert E., Arkady 1995; 3. Prawo budowlane – ustawa i przepisy wykonawcze, Ustawy i Przepisy, Warszawa 1998; 4. Materiały do ćwiczeń z projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Janiszyn Z., Krawczyk Z., Skrypt AR Wrocław 1984. Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, na podstawie oddanego projektu i odpowiedzi ustnej.Uwagi: