ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10142o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Projektowanie technologiczne
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 48 / 0
Prowadzący: dr inż. Zbigniew Janiszyn, dr inż. Anna Sokół-Łętowska, dr inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu potrafi opracować dokumentację projektową, na podstawie receptury potrafi sporządzić schemat blokowy procesów technologicznych oraz schemat maszyn i urządzeń. Na podstawie bilansu masowego potrafi dobrać maszyny i urządzenia potrzebne do danej linii technologicznej.

Kompetencje: Student po zakończeniu kursu potrafi zaprojektować linę technologiczną w zakładzie przemysłu spożywczego.

Wymagania wstępne: grafika inżynierska, ogólna technologia żywności, gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna, mechanizacja i podstawy automatyzacji

Treści kształcenia: Ogólne zasady opracowania dokumentacji projektowej. Program produkcji i zdolność produkcyjna. Technologiczna koncepcja procesu produkcyjnego. Bilans masowy procesu. Obliczenie i dobór maszyn, urządzeń i środków transportu. Projektowanie magazynów. Przestrzenne rozmieszczenie procesu technologicznego. Transport wewnętrzny.

Literatura: 1. Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, Red. Dłużewski M., WNT 1987; 2. Podręcznik projektowania architektoniczno-budowanego, Neufert E., Arkady 1995; 3. Prawo budowlane – ustawa i przepisy wykonawcze, Ustawy i Przepisy, Warszawa 1998; 4. Materiały do ćwiczeń z projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Janiszyn Z., Krawczyk Z., Skrypt AR Wrocław 1984.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, na podstawie oddanego projektu i odpowiedzi ustnej.

Uwagi: