Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10144o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
RachunkowośćKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr hab. Krzysztof Prymon prof nadzw. UEJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Celem nauczania przedmiotu jest nabycie umiejętności stosowania zasad rachunkowości, księgowania i sporządzania sprawozdań finansowych oraz wykorzystania wiedzy rachunkowej w decyzjach strategicznych i operacyjnych przedsiębiorstw.Kompetencje:
Wymagania wstępne:
mikroekonomiaTreści kształcenia:
System i funkcje rachunkowości. Zasady i techniki rachunkowości. Plan kont. Majątek jednostki gospodarczej i kapitały. Metoda bilansowa. Rachunek majątku i kapitału przedsiębiorstwa. Ewidencja syntetyczna i analityczna. Operacje ekwiwalentne i wynikowe. Konto jako podstawowe urządzenie ewidencyjne. Klasyfikacja aktywów i pasywów. Ewidencja operacji gospodarczych. Wynik finansowy. Sprawozdania finansowe. Analiza sytuacji ekonomicznej i sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Międzynarodowe standardy rachunkowości.
Literatura:
Obowiązkowa:
1. Nowak E., Rachunkowość: kurs podstawowy, PWE, Warszawa 2007;
2. Sawicki K., Rachunkowość finansowa przedsiębiorstw po przystąpieniu Polski do Wspólnoty Europejskiej, Część I, Ekspert, Wrocław, 2006;
3. Gmytrasiewicz M., Karmańska A., Rachunkowość finansowa, Difin, Warszawa 2006;
Uzupełniająca:
1. Kuczyńska-Cesarz A., Elementy rachunkowości. Uproszczone formy rachunkowości, Difin, Warszawa 2005;
2. Gierusz Barbara, Zbiór zadań do podręcznika samodzielnej nauki księgowania, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2004;
3. Kuczyńska-Cesarz A., Cesarz T., Rachunkowość. Zbiór zadań z rozwiązaniami, Difin, Warszawa 2004.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia i wykład ….Uwagi: