Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10145o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz BerbekaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawowe zasady z zakresu ekonomiki, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia zastosowanie w pracy menedżerskiej zasad organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem przemysłowym.Wymagania wstępne:
ekonomia, matematyka, statystyka, technologia ogólna przemysłu spożywczegoTreści kształcenia:
Baza surowcowa i gospodarka surowcami w zakładach przemysłu spożywczego. Rynek produktów spożywczych. Przedsiębiorstwo sektora żywnościowego. Majątek trwały i obrotowy. Zdolność produkcyjna. Zatrudnienie. Wydajność pracy i płace. Rachunek kosztów. Klasyfikacje kosztów. Kalkulacja podziałowa i doliczeniowa kosztów. Analiza wahań podaży surowców rolnych. Analiza gospodarowania majątkiem trwałym i obrotowym przedsiębiorstwa. Podstawy księgowości przedsiębiorstw. Analiza bilansu i rachunku wyników. Biznes plan. Fundusze strukturalne UE.Literatura:
1. Bień J.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. PWN W-wa, 1996; 2. Duraj J.: Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. PWE 2000; 3. Griffin R. W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, W-wa, 2004; 4. Romanowska M.: Zarządzanie strategiczne, PWE, Warszawa 2003; 5. Sawicki K.: Podstawy rachunkowości. PWE, Warszawa 1996; 6. Skowronek Cz.: Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE Warszawa 1995. Metody oceny:
Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60%.Uwagi: