Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10152f10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Technologia drobiu i jajKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawy produkcji drobiu i jaj, w tym technologii uboju i przetwarzania mięsa drobiu i jaj oraz metody oznaczania jakości oraz składu chemicznego mięsa drobiu i jaj. Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie określić jakość surowców drobiarskich i jajczarskich, opracować technologię podstawowych produktów z mięsa drobiu i jaj. Wymagania wstępne:
biochemia, ogólna technologia żywności, inżynieria procesowaTreści kształcenia:
Zagadnienia związane z zarządzaniem produkcją drobiu i jaj, hodowlą drobiu, technologią uboju żywca drobiowego, szczegółową charakterystyką właściwości mięsa drobiu z uwzględnieniem zmian pośmiertnych oraz jego składu chemicznego i wartości odżywczej. Podstawy przetwórstwa mięsa drobiu. Zagadnienia dotyczące składu chemicznego jaj i ich właściwości funkcjonalnych, podstaw przechowalnictwa jaj w skorupach oraz przetwórstwa jajczarskiego. Literatura:
1. Chów kur. Świerczewska E., Stępińska M., Niemiec J., SGGW-AR, Warszawa, 1999; 2. Processing of poultry. Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing, 1989; 3. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 4. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000. Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny.Uwagi: