ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10155f10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Technologia piekarstwa i ciastkarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Zofia Karolini-Skaradzińska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi określić jakość i przydatność surowca zbożowego do wytwarzania mąki dla przemysłu piekarskiego i ciastkarskiego, zna podstawowe technologie wytwarzania różnych produktów piekarskich i cukierniczych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z organizacją i nadzorem nad procesami technologicznymi w piekarni i ciastkarni.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Ziarno zbóż i czynniki kształtujące jego jakość. Technologia produkcji mąki. Surowce wykorzystywane w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. Sposoby przygotowania ciasta i wypiek różnych asortymentów pieczywa chlebowego i cukierniczego.

Literatura: 1. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część I. WSiP Warszawa 2004; 2. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część II. WSiP Warszawa 2004; 3. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo. WSiP Warszawa 2005; 4.Czasopisma: Cereal Chemistry, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Przemysł Spożywczy; 5. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i pisemny egzamin.

Uwagi: