Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10155f10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Technologia piekarstwa i ciastkarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Zofia Karolini-SkaradzińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu potrafi określić jakość i przydatność surowca zbożowego do wytwarzania mąki dla przemysłu piekarskiego i ciastkarskiego, zna podstawowe technologie wytwarzania różnych produktów piekarskich i cukierniczych. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z organizacją i nadzorem nad procesami technologicznymi w piekarni i ciastkarni.Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Ziarno zbóż i czynniki kształtujące jego jakość. Technologia produkcji mąki. Surowce wykorzystywane w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. Sposoby przygotowania ciasta i wypiek różnych asortymentów pieczywa chlebowego i cukierniczego.Literatura:
1. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część I. WSiP Warszawa 2004; 2. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część II. WSiP Warszawa 2004; 3. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo. WSiP Warszawa 2005; 4.Czasopisma: Cereal Chemistry, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Przemysł Spożywczy; 5. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i pisemny egzamin.Uwagi: