ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10164f10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Wybrane zagadnienia ze standaryzacji
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu umie korzystać z dokumentów standaryzacyjnych, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie dokumentów standaryzacyjnych związanych z jakością produktów spożywczych.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania dokumentów standaryzacyjnych, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności.

Wymagania wstępne: chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Rys historyczny standaryzacji, idea systemów standaryzacyjnych, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji związanych ze standaryzacją, europejski system ochrony produktów regionalnych (PDO/PGI) i tradycyjnych (TSG) jako specjalistyczna forma standaryzacji.

Literatura: 1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 2. Towaroznawcza ocena artykułów spożywczych, Palich P., Budzyński B., WSM Gdynia.

Metody oceny: Pisemne zaliczenie (test)

Uwagi: