Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10167f10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo owoców i warzywKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna Bąkowska-BarczakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat procesów oraz technologii przechowywania owoców i warzyw, umie także oceniać przydatność surowców do przechowywania.Kompetencje:
Student potrafi samodzielnie opracować technologię przechowywania owoców i warzyw w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej.Wymagania wstępne:
biochemia, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania owoców i warzyw w różnych warunkach. Technologia przechowywania warzyw i owoców. Przechowywanie żywności przetworzonej. Straty podczas przechowywania.Literatura:
1.Podstawy przechowalnictwa żywności, Horubała A., PWN, Warszawa 1975; 2.Wprowadzenie do przechowalnictwa, Grzesiuk, Górecki, ART Olsztyn 1994; 3.Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, Adamicki F., Czerko Z., PWRiL, Poznań 2002; 4.Przechowalnictwo owoców, Lange E., Ostrowski W., PWRiL, W-wa, 1992. Metody oceny:
Zaliczenie ustne, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.Uwagi: