Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10169o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz TrziszkaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończonym kursie student zna: zasady zarządzania jakością w oparciu o normy ISO serii 9000, podstawy europejskiego prawa żywnościowego ujętego w najnowszych zarządzeniach UE, zasady auditowania, treść norm ISO 9001,19011, 22000, zasady kompleksowego zarządzania jakością, w tym TQM i sześć sigma. Umie przygotować dokumentację systemu zarządzania jakością i dokumentacje dobrych praktyk (GMP/GHP) oraz HACCP. Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student może twórczo uczestniczyć w zespołach projektujących i wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją żywności, potrafi samodzielnie wykonać projekt dokumentacji systemu.Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie produkcji surowców żywnościowych i jego przetwórstwa, podstawowa wiedza ekonomiczna z zakresu mikro i makroekonomii oraz marketingu i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i higieny.Treści kształcenia:
Omówienie treści norm ISO 9000, 9001, 19011 oraz ich interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Najważniejsze zasady kompleksowego zarządzania. Audity i sposoby auditowania. Instrumenty tworzenia zaufania w bezpieczeństwie oraz wiarygodności wyrobów i usług. Omówienie i interpretacja rozporządzeń UE w zakresie prawa żywnościowego. Norma ISO 22000 oraz zasady GMP/GHP, HACCP. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem monitoringu.Literatura:
1.Pr.zb. pod red.J.Kijowski, T.Sikora. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WNT Warszawa, 2003; 2.D.Kołożyn-Krajewska, T.Sikora. HACCP.Kompetencja i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT-NOT.Spoż. Warszawa, 1999; 3.Praca zbiorowa pod red. T.Sikory. Klient w organizacji zarzadzanje przez jakość. Wyd.AE Kraków, 2006; 4.Luning P.A., Marcelis W.J., Jungen W.M.F. Food quality management a techno-managerial approach. Wageningen Pres., Netherland, 2002; 5.Wawak S. Zarządzanie jakościa. Teoria i praktyka. Wyd. Helion Gliwice, 2002; 6.Szczepańska K. Kompleksowe zarządzanie TQM. Wyd. Normalizacyjne ALFA Sp. z o.o.; 7.Poradnik Norm ISO 9000:2000; 8. Podręcznik akademicki „Podstawy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności” pod redakcją prof. Tadeusza Trziszki. 2010; 9.Czasopisma: Bezpieczeństwo i higiena żywności; Przemysł spożywczy.
Metody oceny:
Egzamin pisemny (testowy), minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi:
Kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)