Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20180o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Nowe trendy w inżynierii przemysłu spożywczegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław PerońJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Nabycie umiejętności korzystania podczas działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalizacyjnej z obszaru przetwórstwa żywności i oszczędności energii.Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Podstawowe wiadomości z inżynierii procesowej i ogólnej technologii żywności.Treści kształcenia:
Nowe tendencje w przetwórstwie i konserwacji żywności, techniki membranowe, zastosowanie kolektorów słonecznych i pomp ciepła w produkcji żywności, rekuperacja ciepła. Metody zapobiegania wybuchom w wybranych instalacjach przemysłu spożywczego.Literatura:
Periodyki: Przemysł spożywczy, Chłodnictwo, Przemysł zbożowo-młynarski, Inżynieria rolnicza, Drying Technology, Materiały konferencyjne z zakresu Inżynierii przemysłu spożywczego, Branżowe biuletyny informacyjne, Prospekty firm produkujących aparaturę dla przemysłu rolno-spożywczego.Metody oceny:
Egzamin pisemno-ustnyUwagi: