ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10161o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Fizjologia roślin
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Demczuk
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz praktyczne umiejętności prowadzenia prostych doświadczeń z zakresu fizjologii roślin. Potrafi zbadać intensywność transpiracji, fotosyntezy, oddychania roślin a także określić wpływ różnych czynników na przepuszczalność membran, na zawartość chlorofilu czy makroelementów i mikroelementów w tkankach oraz na działanie hormonów roślinnych

Kompetencje: Zdobyta przez studenta wiedza o podstawowych procesach odpowiedzialnych za funkcjonowanie komórki roślinnej oraz organizmu roślinnego jako całości pozwala na dalsze studiowanie biologii, rolnictwa, ogrodnictwa, leśnictwa, biotechnologii i nauk pokrewnych. Znajomość warsztatu laboratoryjnego umożliwia studentowi prowadzenie nieskomplikowanych badań z zakresu fizjologii roślin

Wymagania wstępne: botanika, chemia, biochemia, biofizyka

Treści kształcenia: Gospodarka wodna komórki roślinnej. Gospodarka wodna rośliny, Oddychanie. Fotosynteza i fotooddychanie. Odżywianie mineralne. Transport związków mineralnych i organicznych. Regulatory wzrostu i rozwoju roślin. Wzrost i rozwój roślin. Metody pomiaru intensywności oddychania, fotosyntezy, transpiracji, ilościowego oznaczanie zawartości barwników fotosyntetycznych, określania zawartości makro- i mikroelementów w tkance.

Literatura: Kopcewicz J. Lewak S., Fizjologia roślin, PWN.Warszawa 2002 Szweykowska A., Fizjologia roślin, Wyd. Nauk UAM Poznań 1997 (i nowsze wydania) Buchanan B. Gruissem W. Jones R. Biochemistry & molecular biology of plants, American Society of Plant Physiologists, Rockville , Maryland 2000

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i egzamin pisemny po 4 semestrze; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: