Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS10170o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Podstawy biotechnologiiKierunek:
BiologiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof.dr hab. Maria Wojtatowicz (odpowiedzialny za przedmiot); prof.dr hab.Waldemar Rymowicz; prof.dJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawowe techniki biotechnologiczne i mikrobiologiczne. Rozumie molekularne i środowiskowe uwarunkowania regulacji nadprodukcji metabolitów u drobnoustrojów. Zna możliwości wykorzystywania materiału biologicznego w przemyśle, żywności, medycynie i ochronie środowiskaKompetencje:
Student rozumie biologiczną i techniczną stronę różnych biotechnologii drobnoustrojowych i potrafi wykorzystać tę wiedzę przy projektowaniu nowych bioprocesów. Wymagania wstępne:
biologia komórki, biochemia, mikrobiologia ogólna.
Treści kształcenia:
Drobnoustroje przemysłowe – pozyskiwanie i skrining szczepów, ich doskonalenie i przechowalnictwo. Bioreaktory i techniki hodowli drobnoustrojów. Przegląd przemysłowych syntez mikrobiologicznych (produkcja kwasów organicznych, aminokwasów, polisacharydów, enzymów, antybiotyków i heterologicznych białek). Biologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności (fermentowane napoje mleczne, probiotyki, wędliny, wina). Wykorzystanie drobnoustrojów w bioremediacji odpadów środowiskowych (fermentacja metanowa, osad czynny, złoża biologiczne i naturalnego).
Literatura:
Chmiel A. (2001). Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa. Bednarski W., Reps A., Red.(2001). Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa.
Bednarski W., Fiedurek J., Red. (2007). Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa.
Klimiuk E., Łebkowska M.(2003). Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa.
O.Kayser, Muller R.H. Red. (2003). Biotechnologia farmaceutyczna, PZWL, Warszawa.
Metody oceny:
Zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia:60%Uwagi: