ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20115o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Parazytologia
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Marcin Popiołek
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu kursu student będzie posiadał wiedzę teoretyczną o podstawowych grupach zwierząt pasożytniczych, ich biologii i ekologii, sposobach zarażania, wywoływanych przez nie parazytozach, profilaktyce oraz metodach zwalczania. Ponadto nabędzie praktyczne umiejętności, umożliwiające prowadzenie podstawowej diagnostyki laboratoryjnej oraz identyfikację ważniejszych pasożytów zwie-rząt i człowieka

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę w laboratorium diagnostycznym, a także prowadzenie badań parazytologicznych w aspekcie medycznym i weterynaryjnym.

Wymagania wstępne: zoologia bezkręgowców, zoologia kręgowców.

Treści kształcenia: biologia i ekologia ekto i endopasożytów; przystosowania do pasożytniczego trybu życia; cykle rozwojowe pasożytów; sposoby zarażania żywicieli; chorobotwórczość, metody zwalczania i profilaktyka parazytoz i zoonoz; układ pasożyt-żywiciel; rodzaje materiałów badawczych, metody ich pobierania i konserwacji; metody wykrywania oraz identyfikacja pasożytów zwierząt i człowieka.

Literatura: Gundłach J.L. Sadzikowski A.B.: Parazytologia i parazytozy zwierząt i człowieka. PWRiL, Warszawa, 2004. Kadłubowski R., Kurnatowska A.: Zarys parazytologii lekarskiej. PZWiL, Warszawa, 2001. Lonc E., Złotorzycka J.: Ćwiczenia z parazytologii dla studentów biologii. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, 1995. Stefański W. Żarnowski E.: Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt. PWRiL, Warszawa, 1971. Zajac A.M., Conboy G.A.: Veterinary clinical parasitology. Blackwell Publishing, Ames, Iowa, 2006.

Metody oceny: praktyczne zaliczenie ćwiczeń po semestrze, egzamin testowy po semestrze; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: