Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20187f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Ekologiczne systemy żywienia zwierzątKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław KrzywieckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu przedmiotu student będzie umiał organizować, kontrolować i zarządzać ekologicznymi systemami żywienia zwierząt.Kompetencje:
Student jest przygotowany do prowadzenia produkcji ekologicznej paszy i żywności oraz potrafi nadzorować te produkcję.
Wymagania wstępne:
podstawy żywienia zwierząt, produkcja paszTreści kształcenia:
Charakterystyka pasz w ekologicznych systemach żywienia, użytkowanie pastwisk ekologicznych. Metody konserwacji pasz, zmniejszanie wydalania azotu u świń i drobiu i bydła poprzez właściwe bilansowanie dawek, minimalizowanie stosowania różnych preparatów (dodatków) paszowych. Uwarunkowania prawne ekologicznych systemów żywienia.Literatura:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. D. Jamroz et al., Ed. D. Jamroz, PWN Warszawa,2001;
Specjalistyczne czasopisma z zakresu żywienia bydła, świń i drobiu (krajowe i zagraniczne): Polskie Drobiarstwo, Hodowca Drobiu, Hodowca Trzody Chlewnej i Bydła, Trzoda Chlewna, World Poultry, Poultry International, Pig International, Feed International itp.);
Akty prawne dotyczące ekologicznej produkcji rolniczej, wydawane przez MRiRW (od 2003 r.)
Metody oceny:
Egzamin pisemny; zasób wiedzy do zaliczenia 70 %.Uwagi: