Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20194f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Biologia mlekaKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. Tadeusz SzulcJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien znać: mechanizmy powstawania mleka, znaczenie mleka w życiu ssaków, skład i cechy fizyczne mleka, prozdrowotne funkcje i właściwości mleka, uwarunkowania składu i jakości mleka oraz siary, fizjologicznego i pokarmowego znaczenie mleka w żywieniu człowieka, przydatność mleka różnych ssaków do przetwórstwa, humanizacja mleka.Kompetencje:
Znajomość znaczenia i funkcji mleka oraz analityki w zakresie oceny jakości mleka. Po zaliczeniu przedmiotu w wynikiem dobrym i zdaniu egzaminu praktycznego studenci będą mogli otrzymać certyfikat oceny i analiz mleka
Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie.Literatura:
Jerzyk M. E.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW w Warszawie. Warszawa 2005.
Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988.
Litwińczuka Z., Szulc T.: Hodowla Bydła. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2005,
Polskie Normy oceny jakości mleka.
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne: minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70%Uwagi: