ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20206f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Produkcja trzody chlewnej w gospodarstwach farmerskich
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Paweł Gajewczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Na podstawie zdobytej wcześniej wiedzy podstawowej z zakresu chowu i hodowli świń i uzupełnionej treścią wykładów student nabierze wprawy do racjonalnego opracowania wstępnych założeń pod projekt fermy tuczu trzody chlewnej. W założeniach tych uwzględnia się wszelkie standardy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej w zakresie produkcji tuczników w aspekcie zachowania naturalnego środowiska. Studenci otrzymują wiedzę teoretyczną z zakresu uwarunkowań w podejmowaniu decyzji o budowie, wyposażeniu i technologii produkcji świń, popartą wizytą w fermie

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy związanej z opracowaniem technologii produkcji oraz projektowaniem fermy świń.

Wymagania wstępne: Podstawy hodowli i chowu świń, znajomość fizjologii i podstaw żywienia świń.

Treści kształcenia: Zapoznanie się z aktualną sytuacją w produkcji świń w kraju i na świecie oraz czynnikami gwarantującymi zdrową i rentowną produkcję w aspekcie przestrzegania zachowania naturalnych walorów środowiska wokół fermy trzody chlewnej.

Literatura: Grudniewska B. ”Hodowla i użytkowanie świń”- ATR Olsztyn, 1998. Czasopisma: Przegląd hodowlany, Trzoda Chlewna. Dobrzański Z., Opaliński S..- Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska, AR Wrocław 2006, s.77-83.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń połączone z egzaminem - zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu: 70%

Uwagi: