Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20206f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Produkcja trzody chlewnej w gospodarstwach farmerskichKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Paweł GajewczykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Na podstawie zdobytej wcześniej wiedzy podstawowej z zakresu chowu i hodowli świń i uzupełnionej treścią wykładów student nabierze wprawy do racjonalnego opracowania wstępnych założeń pod projekt fermy tuczu trzody chlewnej. W założeniach tych uwzględnia się wszelkie standardy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej w zakresie produkcji tuczników w aspekcie zachowania naturalnego środowiska. Studenci otrzymują wiedzę teoretyczną z zakresu uwarunkowań w podejmowaniu decyzji o budowie, wyposażeniu i technologii produkcji świń, popartą wizytą w fermie Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy związanej z opracowaniem technologii produkcji oraz projektowaniem fermy świń.Wymagania wstępne:
Podstawy hodowli i chowu świń, znajomość fizjologii i podstaw żywienia świń.Treści kształcenia:
Zapoznanie się z aktualną sytuacją w produkcji świń w kraju i na świecie oraz czynnikami gwarantującymi zdrową i rentowną produkcję w aspekcie przestrzegania zachowania naturalnych walorów środowiska wokół fermy trzody chlewnej.Literatura:
Grudniewska B. ”Hodowla i użytkowanie świń”- ATR Olsztyn, 1998. Czasopisma: Przegląd hodowlany, Trzoda Chlewna.
Dobrzański Z., Opaliński S..- Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska, AR Wrocław 2006, s.77-83.Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń połączone z egzaminem - zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu: 70%Uwagi: