Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20213f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
AkwakulturaKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Monika Kowalska-GóralskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci zdobędą wiedzę na temat możliwości chowu i hodowli stawonogów, różnych gatunków ryb i niektórych mięczaków. Zapoznają się z metodami pozwalającymi na zmiany środowiska wodnego w celu przystosowania go do chowu i hodowli zwierząt.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy związanej z hodowlą organizmów wodnych.Wymagania wstępne:
fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Znaczenie akwakultury w świecie i w Polsce. Podstawowe gatunki zwierząt akwakultury. Chów i hodowla w akwakulturze – raki, kraby, krewetki, sum afrykański i wybrane zwierzęta marikultury.Literatura:
Adamek J. (2003) Sum Afrykański. Technologia chowu. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn. s.75
Mastyński J., Andrzejewski W. (2001) Cechy morfometryczne i rozpoznawanie raków występujących w Polsce. Wydawnictwo AR im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.
Wąsowski R., Pienkowski A. (2003) Ślimaki i małże Polski. Oficyna Wydawnicza Multico. s.128
Aquaculture – czasopismo dostępne on line z komputerów podłączonych do sieci Akademii Rolniczej, dzięki Konsorcjum Bibliotek.
Metody oceny:
Przygotowanie referatu pisemnego i zaliczenie wykładów w formie ustnej – do zaliczenia wystarczy 65% wiedzy zawartej w wykładach.Uwagi: