Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20254f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Hodowla i użytkowanie bydła mięsnegoKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Maciej AdamskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu kursu student będzie posiadał teoretyczną i praktyczna wiedzę z zakresu specyfiki hodowli i chowu bydła mięsnego, ekologicznego i ekstensywnego systemy utrzymania, technologii chowu. wybranych zagadnień modernizacji budynków inwentarskich. Kompetencje:
Zdobyta wiedza pozwoli na ocenę wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu), ocena wartości opasowej i rzeźnej; oszacować efektywność ekonomiczną produkcji, pozwoli na podjęcie pracy w różnych działach dotyczących chowu i hodowli bydła mięsnego.Wymagania wstępne:
Fizjologia, Hodowla bydła, Żywienie zwierząt.Treści kształcenia:
Specyfika hodowli, systemy utrzymania, rasy bydła mięsnego, technologie chowu w stadach krów matek, reprodukcja, model i cykl produkcyjny, ocena wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu). podstawy żywienia, użytkowanie TUZ, ocena wartości opasowej i rzeźnej.
Literatura:
Hodowla bydła mięsnego w Sudetach ” pod red. A. Dobickiego, Wyd. WODR Jelenia Góra – Wrocław, 1998 Jasiorowski H. 1996 : Ocena przydatności włoskich ras bydła mięsnego do krzyżowania towarowego z polskimi krowami fryzyjskimi. SAPARD : Materiały nt. Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego. Bogner H. 1985 Produkcja bydła mięsnego. Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, wykonanie projektu hodowlanego; zasób wiedzy do zaliczenia: 65%).Uwagi: